Städföretag

Rutstäd

“Med DIRO slipper vår städpersonal konka på en massa onödigt rengöringsmedel”

Peter Nilses, verksamhetschef på Rutstäd, om att vända kunder och personals skepticism till fascination, om vikten av att vara våga testa nya saker som entreprenör och hur han ser på framtiden tillsammans med SWATAB.

Med över 30 års erfarenhet från restaurangbranschen var det inte en självklarhet för entreprenören Peter Nilses att ge sig in i städbranschen. Efter övertalning från en bekant kände Peter att det kanske var dags att prova på något nytt. Han kände emellertid snabbt att han ville göra något annorlunda.

– Jag tänkte att om jag ska ge mig in i städbranschen, då vill jag hitta ett nytt spår. Det är viktigt för mig att våga utmana gamla konventioner. Göra saker som ingen gjort tidigare. Jag hittade snabbt information om att man kunde använda sig av filtrerat vatten – för en tid sen började vi samarbeta med SWATAB och jag måste säga att deras filtersystem DIRO är helt fantastiskt. Många av våra kunder undrar hur vi kan lyckas få så rent utan kemikalier.

Peter såg tidigt fördelarna med DIRO. Framförallt finns det enligt Peter stora styrkor med att använda mindre kemikalier, och inte bara ur ett arbetsmiljö- eller klimatperspektiv – det innebär också mindre belastning för hans personal. Peter förklarar:

– Min personal som har hand om det dagliga städet är så glada. Med DIRO slipper de konka på en massa onödigt rengöringsmedel ut till kund, samtidigt var både vår personal och våra kunder förundrade över hur hur det kunde bli så skinande rent utan kemikalier. Visst kan vi bli tvungna att använda typ kemikalier ibland, men det är en så liten del totalt sett. Ibland kan till och med vissa kunder undra varför det inte luktar “rent” när vi varit där och städat. Många lever i villfarelsen att man bara kan göra riktigt rent med kemikalier, så när det inte doftar något blir många förundrade. Nu har vi börjat med rumsdoft för att våra kunder ska få den rätta känslan.

Förutom skepticism när det kommer till avsaknaden av doft tror Peter att många inte förstår vad det innebär att städa och tvätta med filtrerat vatten:

– Vi har lite jobb att göra när det kommer till att utbilda våra kunder i vad DIRO faktiskt gör och hur det fungerar. Alla fattar inte vad filtrerat vatten innebär. Finns det ingen Svanenmärkning kanske man är lite skeptisk, å andra sidan kan man ju inte Svanenmärka vatten. Min tro och förhoppning är dock att detta kommer växa inom både kommunal verksamhet och i regionerna, ge det lite tid bara så kommer detta bli hur stort som helst.

Leverantörerna undrar varför vi inte köper lika mycket längre

Peters inköp av kemikalier från leverantörerna har med användandet av DIRO minskat drastiskt, något som leverantörerna inte varit sena på att göra Peter uppmärksam på.

– Några leverantörer har knackat mig på axeln och undrar varför vi inte köper in lika mycket städ- och tvättmedel längre. Vi har dock varit på det klara med att detta är något vi vill satsa på. Eftersom vi inte använt DIRO så länge är det svårt att se hur det ekonomiskt kommer påverka oss på sikt, men det är klart, när leverantörerna undrar varför vi köper mindre kemikalier från dem är det ju en indikation på att stora besparingar kan göras.

Han avslutar:

– Personligen så tror jag mycket på DIRO, och jag är övertygad om att det är framtiden. Vi kommer fortsätta samarbeta med DIRO och SWATAB och jag kommer börja titta på möjligheten att kunna erbjuda DIRO till våra kunder om vi kan få det förpackat på ett bra sätt.

April 2021

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.