2024-10-08

Svamp som äter föroreningar

Nu när svampsäsongen är i full gång kommer här en god nyhet kopplat till svamp och kemikalier.

Just nu forskas det för fullt på hur svampar kan hjälpa till att rena vår jord från skadliga kemikalier. En artikel som nyligen publicerades av Fast Company berättar om ett spännande forskningsområde som kallas mykoremediering. Metoden innebär att man använder svampmycelium – svampars underjordiska nätverk – för att bryta ner och neutralisera farliga ämnen i marken. Även om det är en lång väg kvar har forskarna redan sett lovande resultat där svampar har minskat mängden föroreningar avsevärt i testmiljöer. Detta är ett strålande exempel på hur naturens egna mekanismer kan bidra till att lösa de problem som skapats av mänsklig påverkan. Samtidigt är det en påminnelse om varför det är så viktigt att minska användningen av skadliga kemikalier – både i vår miljö och i våra hem.

Zoomad bild på 3 svampar som växer i mossmiljö

Kemikaliefria lösningar för städning


På SWATAB arbetar vi dagligen med att erbjuda kemikaliefria lösningar för städning. Även om svamparnas mycelium i framtiden kan göra en del av jobbet under marken, måste vi alla bidra till en renare värld genom att tänka på vad vi släpper ut i naturen.


Klicka här för att läsa hela artikeln

 

Glad svampsäsong önskar vi på SWATAB!

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.