2022-05-19

Riksdagsledamoten Serkan Köse (S) besöker Nynäshamns tvättcentral

Riksdagsledamoten Serkan Köse Nynäshamn

Under tisdagen den 10 maj tog kommunförvaltningen i Nynäshamns emot besök av Serkan Köse (S) från Riksdagens arbetsmarknadsutskott. Serkan, som är väldigt involverad i arbetsmiljöfrågor, ville lära sig mer om Nynäshamns kemikaliefria lokalvård och dess fördelar. Personalen på plats var helt eniga – sedan de slutade med kemikalier är det både renare och arbetsmiljön har förbättrats.

Tisdagen den 10 maj besökte Serkan Köse (S) från Riksdagens arbetsmarknadsutskott Nynäshamns kommunförvaltning för att ta del av deras miljöarbete och hur de har lyckats få en kemikaliefri lokalvård. Serkan som är engagerad i arbetsmiljöfrågor och internationella frågor kring miljö blev imponerad av kommunens arbete.

– Att det ska bli rent när man tvättar och städar helt utan kemikalier låter nästan för bra för att vara sant. Därför är det ett viktigt arbete att jobba kring kulturen – vilka dofter vi associerar till rent, och vad vi är vana att rengöra med. Uppenbarligen behövs inte massa klorin och kemikaliska dofter för att det ska bli rent, säger Serkan Köse.

Under 2015 ökade fokus i olika forum kring ”en giftfri förskola”. Samtidigt hade Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund året innan genomfört ett större projekt kring städning i skolmiljöer. Det blev startskottet för Nynäshamns kommunförvaltning att ta lokalvården mot ett mer miljövänligt sätt att utföra städning i de offentliga lokalerna, samt öka kvaliteten på det utförda arbetet.

Efter ett lyckat pilotprojekt på Midgårds förskola, där de städade med avjoniserat vatten och mikrofibrer, sjösattes kemikaliefri städning i Nynäshamns kommun. 2020 var det dags för nästa steg – att även tvätta städmaterialet utan kemikalier för att skapa ett hållbart cirkulärt system och en lokalvård helt fri från kemikalier. Detta görs genom ett filtersystem, DIRO, som producerar avjoniserat ultrarent vatten från kranvatten och tappas upp för städning eller förs direkt in i tvättmaskiner. Genom att vattnet är fritt från i stort sett alla partiklar så avlägsnar det fett och smuts bättre än vanligt kranvatten och således behövs inte kemikalier.

– Jag är väldigt imponerad av de resultat som Nynäshamns kommun har fått inom lokalvården. Att ha förbättrat både hälsan hos de anställda, all sparad CO2 och kemikalier som inte har släppts ut i miljön, säger Serkan Köse.

Nu har DIRO-systemet varit i drift i två år och personalen upplever både ett renare resultat och en bättre arbetsmiljö.

– Jag behöver inte längre andas in kemikalier, vilket känns mycket bättre för hälsan. Dessutom är DIRO-vattnet fantastiskt att städa med och golven skadas inte lika mycket som de gör av kemikalier, säger lokalvårdaren Flavia Vianna Junqueira.

Nynäshamns kommunförvaltnings lokalvård fortsätter nu arbetet mot att bli ännu mer miljövänliga och en serviceorganisation i framkant för ett hållbart samhälle.

– Vi jobbar med moppar gjorda av kaffesump och testar just nu på vår gymnasieskola moppar gjorda av återvunna petflaskor. Vi testar även metoder för att renovera golv i stället för golvvård med stark polish, säger Anette Petersson, kvalitetsansvarig och tidigare servicechef för lokalvården Nynäshamn Kommun.  

Lokalvårdsteamet i Nynäshamn kommun
Lokalvårdsteamet i Nynäshamn kommun

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.