2024-08-14

I städmedel som marknadsförs som "gröna" återfinns många starka och skadliga kemikalier

Stad

I en studie som gjordes nyligen kom det fram att även städmedel som marknadsförs som “gröna” återfinns många starka och skadliga kemikalier. Som en fortsättning på den nyheten listade tidningen CMM nyligen några VOC-kemikalier som är vanliga att hitta på innehållsförteckning.

Bensen. Långvarig exponering för bensen kan leda till skador på nervsystemet och reproduktiva organ.

Formaldehyd. Denna kemikalie, som ofta återfinns i desinficerande medel, irriterar ögon, näsa och hals även i små mängder.

Alkohol. När man utsätts för starka ångor från alkohol kan ögon, hud och näsa irriteras men det kan även leda till huvudvärk och andra allvarligare symptom.

Toluene. Denna kemikalie kan orsaka många hälsoproblem, inklusive trötthet, förvirring, huvudvärk, nervskador och irritationer och inflammationer på huden.

Att helt och hållet undvika VOC-kemikalier är svårt i dagens samhälle, och små exponeringar är ofta inte heller skadligt, men genom att vara medveten och läsa på innehållsförteckningar kan skillnad göras. Vårt filtersystem DIRO filtrerar vanligt kranvatten och gör det ultrarent och avjoniserat – vilket städar precis lika bra som konventionella städmedel. Genom att byta till DIRO kan du förbättra både miljön och hälsan.

Här kan du läsa hela artikeln.

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.