Hotell

Gothia Towers

“Förbättringarna i arbetsmiljön och hälsan är det bästa för våra medarbetare”

Trots att Bashkim Lica, lokalvårdsansvarig på Gothia Towers, först var skeptisk mot att städa och tvätta helt utan kemikalier blev han övertygad när han såg det goda resultatet. Idag är han en stor förespråkare för SWATABs DIRO-system.

I tre torn nära centrala Göteborg ryms Gothia Towers, ett hotell med 1200 rum och plats för mässor och kongresser. Totalt handlar det om cirka 60 000 kvadratmeter som ska städas för mängder av besökare varje dag. Bashkim Lica är en av dem som ansvarar för lokalvården. 

– Det är vårt ansvar att se till så att lokalerna är rena och fina inför våra kunder och det är något av det bästa med det här jobbet, säger Bashkim. 

En hållbar utveckling är något som varit prioriterat av Gothia Towers i över 20 år. En del i det hållbarhetsarbetet handlar om övergången till att städa och tvätta utan kemikalier, men när Bashkim först hörde talas om DIRO-systemet var han skeptisk. 

– Jag trodde först inte på att man kunde få det helt rent utan kemikalier, ingen här trodde på det. Men så testade vi att torka av olika ytor med DIRO-vattnet och märkte att det gav en jättebra kvalitet på städningen, säger Bashkim. 

Bästa alternativet för att tvätta restaurangkläder

För att ytterligare testa DIRO jämförde man också tvätt av restaurangpersonalens kläder med och utan kemikalier. Resultatet var tydligt: med det ultrarena avjoniserade vattnet försvann fettfläckar och annan smuts bättre än med tvättmedel. 

– Kläderna som tvättats med DIRO är också mycket mjukare än de som tvättats med kemikalier, säger Bashkim. 

Förutom att själva tvättresultatet blivit bättre har Gothia Towers också märkt andra fördelar efter övergången till kemikaliefritt. Tidigare värjde sig personalen för att gå in i tvättstugan eftersom det där luktade så starkt av kemikalier men idag är det inga problem.

– Förbättringarna i arbetsmiljön och hälsan är det bästa för våra medarbetare, säger Bashkim. 

En kemikaliefri framtid

Idag använder Gothia Towers DIRO-vatten för att tvätta moppar, mikrofiberdukar och arbetskläder men även för att spraytorka ytor och fönster och för att skura golv. Bashkim är nöjd och hoppas på en framtid där allt fler organisationer väljer att gå över till DIRO. 

– Min önskan är att alla sjukhus i Sverige ska börja använda DIRO. Jag tror att färre kemikalier på sjukhuset är bättre för både de som jobbar inom vården och patienterna.

Intresserad av att veta mer?

Vi kan hjälpa dig med lösningar som ger reducerad eller till och med en kemikaliefri arbetsmiljö. Olika verksamheter har olika behov och förutsättningar så vi kan tillsammans se över hur just er lösning skulle kunna se ut.